Ako robiť gélové nechty - postup

 

1. PRÍPRAVA NECHTOV

Ešte predtým ako začneme, je potrebné upraviť vaše prirodzené nechty. Ak máte nechty nalakované, odlakujte ich. Ruky umyjeme mydlom, najlepšie dezinfekčným. Následne zatlačíme kožičku okolo nechtov. V prípade potreby použijeme zmäkčovač nechtovej kožičky. Nechty skrátime asi na 1 mm a opilníkujeme oblúčik. Teraz je potrebné zmatniť nechtové lôžko jemným pilníkom. Nikdy nepoužívajte drsný pilník. Mohol by poškodiť váš necht. Dávajte pozor aj nato aby ste váš prírodný necht príliš nezbrúsili, len jemne zmatnili. Nechty oprášime. Ak sa necht neleskne, znamená to, že je dobre opilníkovaný.

 

2. LEPENIE TIPOV

Pripravíme si tipy. Správna veľkosť je veľmi dôležitá. Veľkosť tipu volíme tak, aby začiatok bočnej hrany tipu presne kopíroval hranu prírodného nechta. Tip nesmie byť širší ani užší, pretože by mohlo dôjsť k deformácii, alebo k odlepovaniu gélu/akrylu. Správnu veľkosť zistíme tak, že umelý tip priložíme na prírodný necht a jemne pritlačíme po okrajoch. Na spodnú časť tipu nanesieme lepidlo. Necht začíname lepiť pod 45° uhlom a pomaličky prikladáme na necht tak aby sme nevytvorili vzduchové bubliny. Tie by vám neskôr mohli spôsobiť problémy ako odlepovanie nechtov, infekcie a plesne. Keď nám už necht sedí v správnej polohe, ľahko ho pritlačíme a podržíme niekoľko sekúnd. V prípade, že sa chystáme použiť tipy so zarážkou, zarážka by mala kopírovať koniec nechta. Tipy nikdy nestriháme klasickými manikúrovými nožnicami, poškodili by sme umelý tip. Na skrátenie umelých tipov vždy používame gilotínu. Potom tip prebrusíme drsnejším pilníkom. Prebrusíme aj povrch, tak aby nebol viditeľný prechod medzi vlastným nechtom a tipom. Vždy brúsime len umelý tip nechta! Nikdy nebrúsime vaše nechtové lôžko. Následne odstránime prach.

 

3. NANÁŠANIE PRIMERU

Primer (bonder) nikdy nenanášame na umelý tip! Nanesieme ho len na prírodný necht a necháme vyschnúť. Primer má za úlohu vytvoriť pevnú väzbu medzi nechtom a gélom. Taktiež chráni pred vznikom infekcií a plesní.

 

4. NANÁŠANIE UV/LED GÉLU 

Môžeme mať jednofázový gél, ktorý aplikujeme v 3 vrstvách, alebo môžeme použiť 3 rôzne gély, ktoré sú na 3-fázovom systéme, kde každý z gélov má iné vlastnosti. 

1-fázový systém           
Pri tomto spôsobe používame len jeden gél. Nazýva sa jednofázový, multifunkčný alebo 3 v 1. Môžeme použiť priesvitný (clear), ružový (pink) alebo kamuflážny. Tento gél má vlastnosti podkladového gélu, stavebného a taktiež je dostatočne lesklý ako vrchný gél.         
3-fázový systém         
Pri tomto spôsobe používame 3 rôzne gély. Podkladový UV gél (bonder UV gel) nanášame ako prvú vrstvu. Stavebným UV gélom modelujeme C-oblúk, prípadne doň vkladáme ozdoby. A ako poslednú, tretiu vrstvu nanášame vrchný UV gél, ktorý zanechá naše nechty lesklé.     

POSTUP:          
Či už ste sa rozhodli použiť jednofázový alebo trojfázový systém, postup nanášania gélu je v oboch prípadoch rovnaký.
Plochým štetcom nanesieme na celý necht prvú tenkú vrstvu. Gél nesmie zatiecť k nechtovej kožičke, ak sa tak stane, odstránime gél pomarančovým drievkom. Nechty vložíme do UV lampy na 2-3 minúty (v závyslosti od typu lampy).          
POZOR! Po vytvrdnutí bude gél stále lepkavý! Pri tvrdnutí gélu sa na povrchu vytvára lepkavá vrstva, ktorá sa nazýva výpotok. Ďalšie vrstvy nanesieme na výpotok, až po vytvrdnutí poslednej vrstvy zotrieme výpotok cleanerom.           
V niektorých prípadoch je potrebné zotrieť výpotok už v priebehu modelácie, napr. pri zdobení.V tomto prípade je nutné zmatniť povrch nechtu pilníkom, aby nebol mastný. Až potom nanesieme farby, ozdoby a pod. Je to z dôvodu, že UV gél dobre nepriľne na lesklý povrch a mohol by sa začať časom odlupovať.Teraz nanesieme druhú vrstvu gélu. Na štetec si naberieme gél (cca. vo veľkosti hrášku) a priložíme ho do prostriedku nechtu. Následne gél opatrne a jemne roztiahneme do strán smerom ku koreňu nechtu, ale len v malom množstve aby nevznikla hrubá vrstva po bokoch. Gél od stredu nechtu roztiahneme jemnými pohybmi po celej dľžke. Ak modelujeme dlhšie nechty, naberieme si viac  gélu. Tak a teraz použijeme malý trik. Prst otočíme na pár sekúnd tak, aby bol gél smerom dole (v prípade potreby, si v tejto polohe pomôžeme štetcom). Gél naberie formu, a my takto vyformujeme dokonalý C-oblúk. Gél nanesieme aj na hrany nechta. Ak sa gél dostane pod necht, alebo sa dotkne nechtovej kožičky, odstránime ho pomarančovým drievkom.
 Následne necháme nechty vytvrdnúť v UV lampe po dobu 2-3 minút (v závyslosti od typu lampy). Po vytvrdnutí odstránime výpotok cleanerom. Povrch nechtu prebrúsime najprv drsným a potom jemným pilníkom, aby sme odstránili nedokonalosti. Odstránime prach z nechtov a nanesieme poslednú vrstvu gélu. Poslednú vrstvu nanesieme na necht v tenkej vrstve. Gél nanesieme aj na hrany nechta. Nechty necháme vytvrdnúť v UV lampe po dobu 2-3 minút (v závislosti od typu lampy).

5. ZÁVER 

Na záver ošetríme nechtovú kožičku olejčekom.